donderdag 30 mei 2013

Onbekende bestemming; Panama.


Lieve lezer,

Deze week staat mijn stukje in het teken van reizen.
Ik heb al het een en ander van de wereld gezien en besloot over een bestemming te schrijven die niet voor de hand liggend is, maar desalniettemin is het er heel mooi. Panama.




Als sommigen het horen zullen ze zich in de eerste plaats afvragen waar het ligt.
Ik zal je gelijk even informeren: Panama ligt tussen Costa Rica en Colombia en is het land dat Midden- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt.
Het is nog niet heel erg toeristisch, maar er is zeker genoeg te doen, want het heeft alles: stad, bergen, meren, strand, prachtige eilanden, etc.
Ik ben er tussen kerst en Oud&Nieuw geweest en heb mijn Oud&Nieuw gevierd op de luchthaven van Panama.
Panama is vanaf Schiphol zo’n 11 uur vliegen, 10 uur op de terugweg.
Een lange zit, maar dat is het allemaal waard. Het eerste wat je opvalt als je aankomt is de enorme warmte, het overvalt je.
Daarnaast zijn ze op de airport behoorlijk streng met security, alles wordt gecontroleerd.


Waar Panama het meest bekend om is, is natuurlijk het Panama kanaal.
Dit kanaal verbindt het Caribisch gebied met de Grote Oceaan en wordt gebruikt om schepen te vervoeren.
Dit is een werk wat heel precies komt: er kan maar een schip per keer doorheen en zij worden voortgetrokken door treintjes.
De breedte van het schip komt ook heel nauw, omdat het kanaal ook een bepaalde breedte heeft. Daarnaast wordt er gewerkt met sluizen, als een schip door een sluis vaart, staat het water laag.
Als het schip de sluis heeft verlaten, stijgt het water weer.
Het is heel indrukwekkend om dit te zien en als je dan kans krijgt raad ik je ook zeker aan om te gaan!
Zorg dat je er ’s Ochtends op tijd bij bent, want de schepen gaan maar op een bepaald tijdstip door het kanaal.
Er is een soort museum waar je de doorgang kan zien, waaraan een museum vast zit, zodat je meer over het kanaal te weten komt.
De hoofdstad van Panama, Panama City, bestaat uit 2 delen.
Je hebt het oude centrum, wat aanvoelt als een soort Spaanse/Mexicaanse binnenstad: smalle straatjes, oude gebouwen, pleintjes, kathedralen, etc.
Toen ik er was waren ze het net aan het verbouwen, dus ik heb er niet veel van kunnen zien. Daarnaast heb je het nieuw gedeelte, wat aanvoelt als Amerika.
Hoge gebouwen, shopping-malls, Amerikaanse restaurantjes, etc.
Panama is heel erg bezig om zichzelf positief te ontwikkelen en het is erg in opkomst, vandaar dat er een nieuw centrum is wat erg op een Amerikaanse stad lijkt.

Er is ook een school: Panama High School, wat ongeveer hetzelfde werkt als een Amerikaanse High School. Panamezen vinden onderwijs heel erg belangrijk, zo houden ze hun kinderen van de straat. Vandaar dat kinderen op school laptops krijgen, rugzakken, schoolboeken enz.


Een manier om de stad goed te verkennen is de Hop On Hop Off tour.
Je stapt in de welbekende rode bus en laat je zo door heel de stad rondrijden. Om de drukte te ontvluchten en te genieten van de warmte ben ik naar Isla Contadora geweest.
Er zijn heel veel eilandjes waar je met de boot heen kan, zowel in de Cariben als in de Grote Oceaan. Isla Contadora is te bereiken met de boot, hier doe je ongeveer 1.5 uur over.
Het is een eiland waar vooral de rijke Panamezen komen en ook behoorlijk wat Amerikanen.
Er staan veel luxe hotels en men rijdt er rond met een golfkarretje. Het strand is er heerlijk, maar de zee was behoorlijk koud en rotsachtig.
Dit eiland is ook gebruikt in een van de seizoenen van Expeditie Robinson. Een echte aanrader, omdat je zo ziet wat de bevolking onderneemt en wat voor hun (en jezelf) echt een ontspanningsmoment is. ’s Avonds zijn er genoeg plekken om te eten.

Een tip van mij is dat je op moet passen met water. Het water uit de kraan is niet drinkbaar en ook in restaurants krijg je vaak water waar een chloorsmaak aan zit. Als je hier niet van houdt, raad ik je aan iets fris te nemen.
Een andere tip is taxi’s. Neem geen taxi bij je hotel, die zijn vaak duurder dan als je ze gewoon op straat aanhoudt. De taxi’s hebben geen vast tarief, als jij je locatie noemt noemen zijn hun bedrag in dollars. (ze betalen er ook met dollars).
Er is wel mogelijkheid tot onderhandeling, sommigen vragen veel meer als anderen.

Ik heb dan de stad verkend en ben naar het eiland geweest, maar je kan bijvoorbeeld ook met een paard door het oerwoud en daarna varen op een meer, naar een oud Indianendorp. Er is dus een grote variatie aan activiteiten, wat Panama ontzettend leuk maakt.

Liefs, Lotte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten