vrijdag 31 mei 2013

Superfood.



Als je bezig bent met een gezonde levensstijl, is eten daar een heel belangrijke factor in. Wanneer jouw lichaam de goede mineralen, vitaminen, vetten en koolhydraten binnenkrijgt zal het optimaler presteren en zal je je lekkerder in je vel voelen. ‘Superfood’ zal je hiermee kunnen helpen, want dit is – zoals de naam al zegt – super! Superfood bevat vaak enorme concentraties van mineralen, vitaminen, polysachoriden, aminozuren en anti-oxidanten. Veel superfoods worden al eeuwen gebruikt door inheemse volkeren en hebben een bewezen positieve invloed op lichaam en geest.







Chia zaad
Chia zaad werd eeuwenlang gegeten door Maya’s, Azteken en de Inca’s. In de oude Maya taal betekent Chia letterlijk ‘kracht’. Chia zaad bevat veel Omega 3 vetzuren. 
Geen enkele plantaardige bron bevat zoveel Omega 3 vetzuren als het Chia zaad. Hersen-celmembranen bestaan voor het grootste gedeelte uit Omega 3 vetzuren. Ze verbeteren dan ook de concentratie, en zorgen voor een beter geheugen.
Chia zaden zijn ook goed voedsel als je wilt afvallen. Chia zaad absorbeert namelijk tot 9 keer zijn lichaamsgewicht aan water. Vanwege de enorme hoeveelheden vezels doet Chia je een vol en verzadigd gevoel geven. 100 gram Chia zaden bevat slechts 137 calorieën terwijl het maar liefst 4 gram aan proteïnen oplevert en 11 gram aan vezels.

 Chiazaad vertraagt de opname van koolhydraten. Doordat Chia zoveel water absorbeert zorgt het er ook voor dat het de opname van koolhydraten vertraagd (het omzetten van koolhydraten naar suikers). Dit resulteert in minder pieken in de bloedsuiker niveau’s en minder trek in zoetigheid. Met stabiele bloedsuiker niveau’s heb je minder last van een honger gevoel. Ook krijg je door chia zaad sterke botten en tanden. Want chia is niet alleen rijk aan calcium, maar ook rijk aan het mineraal Borium. Borium versterkt de opname van calcium door het lichaam. De calcium die afkomstig is uit zaden is veel fijner van textuur (en beter opneembaar door het menselijk lichaam!) dan de calcium uit zuivel (bijvoorbeeld van melk, yoghurt). 
En alsof het nog niet genoeg is chiazaad onder andere ook nog rijk aan magnesium, ijzer (3 x meer dan spinazie!) en anti-oxidanten. Een echte superfood dus! Maar, hoe moet je het eten? Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in een smoothie of jam of in je yoghurt of rijst doen. Genoeg mogelijkheden! Klik hier voor een aantal smoothie-combinaties met chiazaad.

Goji bessen
De Goji bes wordt vanwege zijn exceptionele nutritionele waarde, fantastische smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen al ongeveer 5000 jaar verbouwd door de Chinezen, Mongolen en Tibetanen.
 De chinezen geloven er sterk in dat Goji bessen levensverlengende eigenschappen hebben. Goji werd namelijk gegeten door Li Ching Yuen waarvan de mythe zegt dat hij meer dan 2000 jaar oud is geworden. Veel Chinezen eten de goji bessen dan ook dagelijks. Uit onderzoek is gebleken dat de gojibessen goede voedingswaarde bevatten. Ze hebben een zeer hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Goji bevat onder andere vitamine C, vitamine A, vitamin B1, vitamine B2 maar ook ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium en verschillende aminozuren. Wetenschappers hebben bewezen dat de goji bes van alle vruchten de hoogste concentratie aan vitamines en antioxidanten bevat! Ze worden gezien als één van de voeding rijkste vruchten op aarde. Zowel vers als gedroogd zijn de gojibessen voedzaam omdat ze ook gedroogd bijna al hun voedingswaarde behouden. Hele belangrijke stoffen in de gojibes zijn de unieke polysachariden. Dit is een stof die helpt tegen kanker, cholesterol, seksuele stoornissen, diabetes en andere kwalen. De gojibessen worden door wetenschappers gezien als superfruit vanwege de ziektevoorkomende- en genezende eigenschappen.Een terechte superfood dus!  

Net als chia-zaad zijn goji bessen gewoon geschikt om in je yoghurt, smoothies of bijvoorbeeld in je rijst te doen. Ook in je thee is het goed te verwerken. Klik hier voor een aantal receptjes waar goji bessen in verwerkt zijn en die je makkelijk kunt maken. 




Groene en witte thee
Groene en zwarte thee zijn afkomstig van dezelfde plant, Camellia Sinensis. Bij groene thee worden de bladeren meteen na de pluk even gestoomd. Daarna worden ze bij een lage temperatuur verder gedroogd. Het blad wordt geplukt terwijl het nog jong is en meteen gestoomd en gedroogd. Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen.
Witte thee is een topkwaliteit groene thee waarvoor alleen de jonge knop van de plant wordt gebruikt tot maximaal de eerste twee blaadjes daaronder. Witte thee bevat dan ook een hogere concentratie actieve stoffen (ECGC). 

Havermout
Havermout bevat zeer veel vezels die snel zorgen voor een verzadigd gevoel. Het bevat veel eiwitten, weinig suiker en weinig vet.
Het zorgt voor minder pieken in je bloedsuikerspiegel en geeft je voor een lange tijd stabiele energie. Wanneer je het regelmatig eet, verlaag je op een natuurlijke manier je cholesterolspiegel.
Hoe eet je havermout? Wat ik zelf vaak doe, is de havermout combineren met de andere superfoods goji bessen en chia zaad. Zo heb je ‘s ochtends gelijk een hele portie gezonde stiffen binnengekregen, en heb je ook nog eens een verzadigd gevoel. Zorg wel dat je de havermout eet met sojamelk of amandelmelk. Koemelk is namelijk ongezond (huh?) maar daar zal ik later nog wel eens een artikel aan wijden. 


Dit is slechts een kleine greep uit de superfoods. De grote vraag is nu natuurlijk waar je al deze geweldige superfoods kunt kopen. Havermout kun je gewoon in de supermarkt vinden, net als groene en witte thee. Goji bessen en chia zaad zijn onder andere in deze Superfood webshop te vinden. Het is misschien leuk om de rest van de webshop ook te bekijken, zit vol met goede, natuurlijke producten die je voedingspatroon een boost kunnen geven! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten